Annoncører:

Campingplads Indberetninger

Gruppen Camping & Campingrejser

Bliv ven med redaktøren

 

Partnerlinks:

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

Hvem står bag ?

 
 

 

tilbage til fransk startside

Tilbage til flag-listen

Rejseberetninger

Campingpladser

 

FRANSKE  LANDSKABSTYPER

De franske provinser kan være svære at finde rundt i. Jeg har derfor til den næste rejsesæson lavet en liste med en beskrivelse af de enkelte provinser. Der mangler et par enkelte, men jeg skal lige besøge dem først. Paris er ikke medtaget, da franskmændene ikke betragter denne i øvrigt smukke by som det rigtige Frankrig. Har billederne en blå kant, kan der linkes videres til oplysninger om det pågældende område.

...eller klik på landskabsbetegnelserne i kortet, så kommer du videre til en side om det pågældende landskab

 

Du kan også få mere at vide ved at klikke på billederne - der ligger et link bag de fleste

ARDENNES / MEUSE

LORRAINE

...heriblandt Vogeserne. Vidtstrakte bakker med en del skove, som dog ikke synes særlig store og gamle. Hvilket nok skyldes at området har været svært hærget, især i 1.verdenskrig. Meget kønt især ved floderne, som der er en del både større og mindre af. Bil/CV-kørsel er meget nemt, da vejene er brede og til dels meget lige over lange stræk, det gælder  også de "gule" D-veje. Området findes syd for Belgien og Luxembourg og præges af vidtstrakte bakkelandskaber med lange udsigter. Som på billedet fra campingpladsen i Montmedy er der mange store fæstninger hhv. fæstningsbyer på mange højdedrag.

BRETAGNE

Frankrigs stormomsuste og meget smukke næse, der stikker ud i Atlanten. Det indre af halvøen er let at køre i , langs kysten snor vejene sig en del, men der er ingen stejle stigninger. Her er tidevandet flottest på det europæiske fastland. Mest voldsomt på nordkysten. Nord- og vestkysten præges af klippekyster, sydkysten har en del afskærmede fjorde, bugter og havne. Og flotte sandstrande på Quiberon halvøen. Klik på billedet for at læse mere. Se også denne artikel.

CHAMPAGNE

Det er det store område nord-øst for Paris med Reims som "hovedstad", men strækker sig helt til udkanten af Meuse. Hele området er præget af lange, bløde bakker, der ikke volder campingvognskørsel besvær. Der er kun spredte træbevoksninger, altså skovfattigt. Til gengæld er udsigten over området imponerende med de lange bakkedrag, hvor der vokser hvede og vin. Man kan med fordel køre udenfor motorvejene. I den nordlige del, hvor Champagne går over i Ardennerne, vokser der ikke vin. Landsdelen har været hærget af mange krige gennem tiderne, ikke mindst de 2 sidste verdenskrige. Der findes derfor en hel del krigskirkegårde og mange skove er forsvundet under kanonernes ildstorm.

OISE (Picardiet)

 

Har fået sit navn efter floden af samme navn. Hovedvejen, der går vest-øst nord om Paris er stærkt befærdet og ikke særlig charmerende grundet udstrakte industrimæssige bebyggelser langs vejen. De små veje via Champagne til Oisefloden derimod er maleriske, smalle, men let fremkommelige. I dette område finder vi en del af de ældste gotiske katedraler, og det er i det hele taget Gotikkens arnested. Bl.a. i Beauvais. Ikke mange campingpladser, bortset fra "Municipals *) .Oise ligger lige op til Picardiet, Seinedalen.

SEINEDALEN (Picardiet)

....vest for Paris er et pittoresk område, hvor de mindre veje snor sig en del, men er nemme at køre på med campingvogn. Og hvor småbyerne er maleriske og området er bestemt et besøg værd. Her finder vi også Monets haver i Giverny, hvor der kommer mange turister. Mange skove og vandløb, en del sumpede, men maleriske områder. (foto) Der er en del campingpladser i området, i alle kategorier. Ingen campingplads i selve Giverny.

CENTRE (Perche)

Det er det store område syd for Paris. Lange, lige veje - også de "gule" D-veje er hurtige at køre på. Kun få rigtige bakkeområder, nærmere et højt beliggende plateau. Det nordlige område har ingen turistmæssig betydning og der er kun få campingpladser. I den sydlige del af Centre, ligger området Perche. Her er der store bakkedrag og meget store skovområder og det meste er naturreservat. Her kommer naturvennerne til fra de store byer omkring området. Til jagt, fiskeri og camping med vandre- og cykelture.  

POITOU-CHARENTES

For os danskere et noget besværligt navn på en landsdel. Den nordlige del af denne provins grænser op til Loire og er kønt med bakkede flodlandskaber tilsat spredte skove og masser af vinmarker. Derefter flader landskabet ud og bliver mindre charmerende, til gengæld lidt lettere og hurtigere at køre i. Nærmer vi os kysten, bliver landskabet decideret fladt og kedeligt, men nem at cykle på. Dette opvejes dog af byer som La Rochelle´s skønhed og de formidable strande og kystlandskaber, heriblandt øen Ile de Ré. Mange cykelruter. Ingen mangel på campingpladser af alle kategorier.

GIRONDE - MEDOC

De fleste tænker nok på vin, når de hører disse ord. Det er ganske berettiget. Nærmer man sig flodens munding fra nord, kommer man gennem store fyrreskove med høje bakker i. Helt ude ved kysten ved Girondes munding (nordsiden) findes Europas største klitter, hvoraf en hel del er vandreklitter. Langs floden på nordsiden ind mod Bordeaux kan køres ad bakkede og idylliske småveje. Færge til Medoc-halvøjen lidt vest for atomkraftværket. Ventetid må påregnes. Medoc er ikke særlig bakket, grunden består af sand og ral - den ideelle grobund for nok verdens bedste (rød)vin. Vejene er gode og der kun en enkelt plads ved floden, nemlig i Pauillac, medens der er adskillige langs med Atlanterhavet, hvor der ikke dyrkes vin. I selve vinområdet er vejene smalle og landskabet overstrøet med utrolig rige og smukke vinslotte (foto) bl.a. også Rothschild familiens 2 steder, Mouton og Lafitte. St. Estephe er i vore øjne mest idyllisk, men der er også mange andre dejlig fredfyldte steder ved flodbredden, hvor fiskernes net i stativer over vandet pryder landskabet.

AQUITAINE (La Landes)

 

 

 

 

...er navnet på det flade land syd for Bordeaux. Her består området mest af lange, lige veje med utrolig store fyrreskove. Hele denne del af provinsen består næsten helt af skov. I syd finder vi Casinobyen Biarritz og langs havet findes igen utrolig vidtstrakte og flotte sandstrande. (foto) Men i den sydligste del findes der også bjergområder, idet provinsen går ind til grænsen i Pyrenæerne.  I den østlige del lidt bakkelandskaber med landbrug. Altså stort set lige dele skov, strand og bjerglandskaber. Ved kysten mange campingpladser og ellers som i resten af Frankrig: hver by sin campingplads. I denne del af landet dyrkes der også vin, den grænser jo op til Bordeaux! Særskilt artikel om La Landes her.

MIDI-PYRÉNEES

Er til tider ganske bakket, men dog nemt at køre i. Også med CV. Området strækker sig fra bjergkædens fod med bl.a. byen Lourdes op til Auvergne og det centrale højland (Massif Central). Her er overalt meget malerisk, men også mangfoldigt, for dette er en af Frankrigs største provinser. Mod syd de begyndende grønne bjergskråninger til Pyrenæerne, som mod nord går det over i store bakker med tørt klima og makibevoksninger på skråningerne til de udtørrede floder, sådan som billedet viser det. Længere mod nord igen støder vi så på den frodige og idylliske Dordognedal, hvor provinsen forlades. I områdets midterste del er der tyndt med campingpladser, bortset fra de obligatoriske "Municipals" *). Områdets nordøstlige dele har mange fælles træk både med Dordognedalen og Auvergne, hvor der er lige så smukt.

NORMANDIET

Der er strid om den mest særprægede plet på fotoet: Mont St.Michel. Hører det til Normandiet eller til Bretagne? Det ligger i hvert fald på grænsen mellem de 2 provinser. Normandiet ligner i det indre vores eget Sjælland eller Jylland, langs kysten vældige klintekyster. Vejene er nemme at køre på og der er ingen væsentlige stigninger. Kun lange og bløde bakker med vidtstrakte marker, dette er Frankrigs spisekammer. Ingen mangel på campingpladser, enkelte beskrevet på rejsebeskrivelse, som nås ved at klikke på fotoet. En del industrier omkring Rouen og Rennes (Citroën), samt de andre større byer, ellers rent og pænt. Den idylliske by Honfleur (ved Le Havre) hører med til Normandiet.

VAL DE DORDOGNE

Dordognedalen. Frankrigs gastronomiske hjerte. Frodige dalstrøg, meget smukke (fæstnings-)byer, slotte og borge i massevis. Smukke veje langs floden. Det hele tilsat gåseleverpostej, trøfler, valnødder, vin, syltet andesteg (confit de canard), tobak og majs og et stabilt klima, dog uden at være for tørt. Mange campingpladser langs floden (se linksiden)   -  kort sagt: et rigt område med mange turister. Langs floden skal du have et sikkert øje for campingvognskørsel. For autocampere nogle steder umulig på grund af højden. Vejene langs floden er smalle, krogede og langsomme. Men hvilken oplevelse!!

AUVERGNE

Store dele af Auvergne betegnes også som "Massiff Central". Det centrale højland er præget af vulkanske strukturer. Overalt bliver man ved bjergtoppenes mere eller mindre trekantede facon mindet om, at her står en gammel Vulkan. Området strækker sig fra syd for Lyon ned til Cevennerne og er derfor ganske stort. Hovedvejene er nemme at køre på og af god standard, desværre går de fleste af dem i nord-syd retning og vil man på tværs af Auvergne er det en langsommelig sag, selv her i år 2002. Til gengæld noget af det flotteste, man kan opleve.

PROVENCE (Gorges du Verdon) HAUTE ALPES.

Provence hedder det sydøstligste hjørne af Frankrig. For campingvognskøreren er det et udfordrende område. Napoleonsruten fra Grenoble mod syd har til tider ret smalle veje med mange sving. Men de er en rejseoplevelse værd. Har man ikke lyst til den slags udfordringer kan området dog også nås ad motorveje. Foruden middelhavskysten ved St.Tropez og Monte Carlo er Verdonkløften den store attraktion. Nærmere beskrevet på denne side. Kystområdet syd for cornicherne er stærkt befærdet, befolkningsrigt og dyrt. I baglandet er priserne moderate, landsbyerne er pittoreske og landskabet utrolig flot. I den nordlige udkant af området støder vi op til Haute Alpes (Høje alper) med bl.a. Alpes-Huez - kendt fra Tour de France. I området dyrkes strålende vine, især rosévinene er gode og kendte. Annecy i Savoien hører med Haute Alpes.

Læs også om Napoleonsruten del 1 - del 2 - del 3.

ROUSSILLON-LANGUEDOC

Langs Middelhavet fra den spanske grænse ind mod Rhone-deltaet bærer området dette navn. Kyststrækningerne er flade og har flotte sandstrande. Indlandet domineres af kæmpemæssige vinmarker. Det sydligste af Roussillon går dog over i Pyrenæerne med stærk bakke/bjergkørsel i baglandet. Det samme kan siges om Languedoc med snoede veje op til Cevennerne (Gard og Ardeche). Største turistattraktion er byen Carcasonne (klik foto), hvor hele den gamle by er en stor middelalderborg, hvor kun indbyggere og hotelgæster får adgang i bil. Mange campingpladser langs stranden, men ialt ca. 350 campingpladser i regionen. Men husk også at besøge byer som Arles, Nimes og Aigues-Mortes. Mere evt. på siden om Languedoc og Roussillon.

JURA

Jurabjergene kan krydses på tværs uden besvær, idet de ikke når samme højde som Vogeserne (Alsace). Området gennemkrydses af en del floder og er præget af store skove. I udkanten af området dyrkes en del vin og landskabet er her bakket med lange og frodige dalstrøg. Klimaet er mere tørt og solrigt end i Alsace. I øst-vestgående retning er der en del stigninger, som dog sjældent opnår status af egentlig bjergkørsel. I nord-sydgående retning er kørselen mere jævn med allerhøjest lange og bløde bakker.

ALSACE (Vosges)

Ligner i mangt og meget den tyske modpol Schwarzwald, men måske ikke så tæt befolket. Altså halvhøje bjerge, der dog kan være ganske stejle, især i den nordlige del hhv. området vest for Colmar. Man skal ikke særligt langt væk fra Rhinen, før vejene bliver stejle. Der er dog bygget nogen tunneller, der gør det mere fremkommeligt.  Terrænet er meget afvekslende: fra det liflig romantiske til det voldsomme med bratte stigninger på  bivejene. Mange skove. Næringsvejene er turisme, skovhugst og landbrug/vin. Et udpræget rekreativt område med kun lidt industri.
 

 

Gode 

Campingpladser:

 

 

Ved skov og nær strand ved Storebælt

 

 

  

 

 

  sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto